dimecres, 16 de març del 2011

Gel a Cogne (Aosta).

Tot i que una mica tard, aquesta és la piada de la setmaneta que varem passar del 7 al 11 de març. L'intenció era pujar cap Chamonix i, un cop allà, veure que es podia fer. A Chamonix, s'escalava la Nuite blanche ( sexto d'Argentiere). De goulottes no hi havien piades ( tot i què al marxar ja s'havia repetit la Lagarde i la Ginat a les Droites. Rebuffat Terray i Eugster direct no estan en condicions. Uns escaladors ens van dir que les cascades a Kanderteg aguantaven força bé i tb varem llegir bones piades de Cogne. Total, cap a Cogne que està més aprop....i 46 euros menys a la butxaca d'anar i tornar pel túnel!!!!Vaya tela!!!!
Fins dijous, les temperatures eren fredes al matí ( fins a -11), però a les dues ja tocava el sol a tot arreu. A partir de dijous temperatures amunt i semblava que la temporada cascadista es depedia.No sé, ja es veurà com evoluciona.Les cascades de la vall de Lillaz i Valnontey de la banda esquerra en bones condicions, a la banda dreta ja estan massa castigades pel sol.
El primer dia escalem Patri a Valnontey, pateo 1.30h. Cascada de 4 grau 200 i picu metros discontinus amb un xurrillo final de 5 a la dreta molt maco, ben format i assequible ( bastant picat).
Segon dia, Repetance a ValNontey, grau 6 ( 5+ segons la guia, un sexto que fem i ens el decoten...cagundeu!!!!jaja!!!). 110 metres, tres llargs espectaculars amb reunions a parabolts, longituds de 45, 30 i 30 m. Vertical...i dutxes varies assegurades. Bastantes formes i coliflors que demanen una progressió més delicada i acrobàtica,.Però a canvi, bons reposos per posar els nostres cargols sense manivela que deixes pel final i reposar els nostres pobres avantbraços!!!
Després continua amb pentes i algun resalt més, però el sol que entrava recomenava retirada. Sembla que regenera bastant i no es veia molt picada. Aprox...2 h..i amb una super traça feta!!!
Tercer dia, estela àrtica a la vall de Lillaz. Una altra clàssica de la zona, 5 grau 180 metres. Amb un llarg força vertical al mig, tot i que molt picat. Està molt ben formada ( igual que totes les que hem fet), aprox ràpida; menys d'una hora.
Totes les aprox estaven molt trepitjades.

Info útil: El Bar Lincone a Cogne hi ha llibre de piades i fotos de les cascades. Una bona pizza i una canya 12 euros.
Per dormir, varem buscar in situ i tot molt car ( res d'albergs,refus, o algu per l'estil). Al poble d'Epinel hi ha la REsidence Pavou a peu de carretera, el més barat que varem trobar. Habitacions per tres persones amb dutxa(amb tovallola), cuina ( amb estris), etc...tot un luxe per 50 euros la nit ( pot variar de 45 a 80 euros!! segons dates).